Cesty

Město kamene Tufo: pohřebiště Sovana

6. 7. 2021

Suana byla centrem Etrusků, které od této doby(280 př.n.l.) prošlo postupným procesem romanizace.

V roce 1998 byl slavnostně otevřen archeologický park “Città del Tufo”. Park je rozdělen na tři části:
Sorana – etruská nekropole v Sovaně, San Rocco – skalní osada a další skalní osada Vitozza v osadě San Quirico.

Co tam uvidím?
Pohřebiště Sovana najdete asi jeden kilometr od středověké vesničky ve směru na San Martino sul Fiora. Nejzajímavější část etruské nekropole se rozprostírá na kopcích severně od potoka Calesine, kam se snadno dostanete. Najdete tu hrobky před kolonádou. Známá je hrobka Pola a hrobka Ildebranda, která je pojmenována podle slavného Sovanského občana, který se stal papežem jménem Gregory VII. Vzácná je hrobka démonů, kde můžete vidět ještě dodnes dochované etruské barvy, jelikož průčelí hrobky se zřítilo a tak se barvy skvěle dochovaly. Navštivte svatyni Typhona a další. Součástí prohlídky jsou velké bloky kamene Tufo se zdobením a sochařstvím značné kvality. Místo se vyznačuje i četnými jeskynními ulicemi, které patří k nejgrandióznějším – jednou z nich je via cava di Poggio Prisca a také via cava di San Sebastiano.

Kde zaparkovat a jak dlouho tam asi budu?
Do navigace zadejte Strada Provinciale 22 di Sovana – nebo zkuste přímo Necropoli di Sovana. Zhruba po jednom kilometru od města Sovana na pravo najdete malé parkoviště. Zaparkujte a vydejte se dále po cestě k pokladně.
Vstupné: dospělí – 5 Euro, děti – 3,50 Euro / Combi ticket – 10 Euro (zahrnuje archeologický park “Città del tufo”, museu Medioevo s pevností Orsini a Museum v San Mamiliano).
V Parku zůstanete cca 3 – 4 hodinky a užijete si fajnovou procházku.

Poté zajeďte do města Sovana, nejen, že si prohlédnete krásné město, ale můžete posedět v místní restauraci.