Zajímavosti

Den žen a příběh květiny Mimosa

8. 3. 2021
Mimosa

Každá květina má svůj vlastní význam: víte, co mimósa symbolizuje? A proč se daruje na DEN ŽEN?

Živé a veselé žluté květy mimós se staly symbolem Mezinárodního dne žen. Květy mimózy mají velmi specifický význam: sílu a ženskost. Není proto náhodou, že byli zvoleni jako symbol Dne žen – 8. března.

Mimosa ke dni žen – každý bude potěšen

Mimosa je rostlina patřící do čeledi Mimosacea, která byla do Evropy dovezena na počátku devatenáctého století: původně z Austrálie, na starém kontinentu našla ideální klima pro růst a rozvoj. Její větve kvetou na konci zimy a svou slámově žlutou barvou okamžitě tlumí šedost chladného období, aby přinesly radost z nadcházejícího jara.

Snítka řezané mimózy

V Itálii byla ratolest mimózy spojována s 8. březnem, počínaje rokem 1946, kdy byla z iniciativy komunistické poslankyně Teresy Mattei a Rity Motagnana nabídnuta ženám k mezinárodnímu dni. O rozhodnutí bylo hlasováno. Krásná a neobvyklá květina, která v březnu kvete a neuvěřitelně voní vyhrála.  V soutěži byly také sasanky a karafiáty, ty obsadily druhé a třetí místo.

Příběh

Schopnost vzkvétat i v obtížném terénu (ač je velmi křehká) je spojena s ženskou historií, a tedy s odolností žen, schopných nevzdávat se po každé obtížnosti. Symbolizuje také boje za práva a ty, které je ještě třeba udělat pro dosažení rovnosti žen a mužů. Připomeňme si sociální a politické boje, kterým ženy čelily, aby získaly práva, která jsou pro muže vždy normální. Květ mimózy je však zcela italský zvyk.

Řezané mimózy vydrží velmi málo.

(doporučujeme do čísté vody přikápnout dvě kapky citrónu a umístit na světlé místo, tak vám vydrží déle)

    Leave a Reply