Cesty

Lázně Saturnia

19. 4. 2020

Lázně Saturnia, nazývané místními obyvateli vodopádky (Le Cascatelle) se řadí k nejhezčím lázním Toskánka. Najdete je na jihu zvaném Maremma, regionu Grosseto. Řadí se mezi přírodní poklady. Voda pochází s hory Amiata. Jedná se o jediný pramen, který vytéká ze skály. Teče dlouhou podzemní cestou a vytéká v místě zvaném Saturnia. Celoroční teplota vody je 37,5°C.
Lázně jsou umístěné na starověkém místě z dob etrusko-římských. Jméno je odvozeno ze staré legendy, podle které bůh Saturn v hněvu a pohrdání nad lidskou agresivitou vhodil blesk do skály. Ten skálu otevřel a vytryskl z ní horký pramen sirné vody. Jakmile se voda rozlila po okolí, uklidnila srdce lidí a vedla je, aby žili v míru a prosperitě právě v době, kdy zemi vládl Saturn. Lázně se staly místem, kde se setkávala politika, společenský život a potěšení.
Zaparkovat můžete na velkém parkovišti, které je vzdáleno 2 minuty chůze od vody. Blízký bar nabízí menší občerstvení a možnost osprchování se. Upozorňuji, že stanování je tady zakázáno.

Kdo si může koupel užít?

Regenerační koupel se hodí pro seniory i děti a to díky zvláštnímu složení vody. Dno přírodně vytvořených bazénků je někdy kluzké, dejte si tedy pozor.

Kdy se jít vykoupat?

Doporučuji navštívit Terme di Saturnia v ranních nebo večerních hodinách a to na začátku týdne. Nenajdete tam tolik návštěvníků. Při východu slunce a nebo v chladném období je v celém údolí vidět pára, která se vznáší nad krajinou jako ve snu. Vůni vody ze sebe budete cítit ještě tři dny po koupeli.

Kde spát a jak dojet?

V regionu je několik ubytování v soukromí, na farmách i v luxusních hotelích. Do navigace si vložte jméno Saturnia. Z dálnice A1 jeďte na Sienu-Grosseto-Scansano-Montemerano-Saturnia. Na cedulích sledujte ukazatele na „Le cascatelle.“ 🙂

Neváhejte mě kontaktovat kate.agnolozzi@gmail.com