Cesty Travel

PROŠOUPEJ KECKY aneb Broumovskem pěšky

20. 10. 2022

Broumovsko, region který si zamiluješ

Po značených turistických cestách si můžete prohlédnout krásy tohoto regionu, provedou vás jak divokou krajinou broumovských stěn, tak i ostatními skalními městy. Božský klid ocení vaše mysl. My bychom vás rádi pozvali do lomu Rožmitál, kde si můžete vychutnat jedinečné výhledy do krajiny Geoparku Broumovsko.

Památky i muzea jsou otevřena po celý rok. Při toulkách se zastavte na místních farmách, nebo si zakupte regionální výrobky. Malované bavlněné tašky, divokou kosmetiku, med, salámy, sýry, klobásky, výrobky ze sena, malované obrázky, výbornou vodu Natura, místní květiny, výrobky z drátku, kávu, dorty, oplatky, výrobky z ovčího rouna a produkty z Kvíčerovské pekárny – to vše u nás naleznete.

Můžete se projet i na koni nebo navštívit zvířecí farmu Wenet. A co dobrého se u nás jí? „O tradiční gastronomii Broumovska toho víme velmi málo. Přerušené tradice a zvyky zde byly způsobeny střídáním obyvatelstva. Zdejší gastronomie byla ovlivněna německou, polskou a typickou středočeskou kuchyní. Jako v celém Královéhradeckém kraji, tak i na Broumovsku a Policku se hojně pěstovaly luštěniny, obilniny a především brambory. Z hrachu se připravovala tzv. pučálka, naklíčený hrách opečený na másle s cukrem, což byl velmi oblíbený pokrm u dětí. Zřídka se podávalo k obědu pečené maso, dochucené česnekem s majoránkou. Víte, že se často snídali polévky? Ano, velice známou je hladká Ančka. Jejím základem bylo mléko s moukou, do kterého se přidaly brambory, houby a vejce. Na Broumovsku najdete farmáře a producenty excelentních potravin a také řemeslníky, kteří podnikají s úctou k tradici a snahou oslovit současného zákazníka. Vyrazte k nám do regionu a poznejte jeho chuť!

Kam na výlet po vydatném obědě? Zveme vás do Broumovských stěn. K vidění tu jsou hřiby, na kterých si ale nepochutnáte, neboť jsou z pískovce. Skvělým výchozím bodem je parkoviště na Slavném. Během 20minutové procházky dojdete ke zmíněným skalním útvarům (po červené). Pokud nespěcháte, po hřebenech lze dojít až na místo s názvem Hvězda. Stejnou cestou se poté dostanete i zpět.

Tipy na podzimní výlet najdete ZDE.