Cesty

Do Adršpašských skal i bez houfu turistů

3. 3. 2020

Roky plynou jako voda a já vzpomínám na to, jak jsme při školní praxi postávali u vstupu do skal a čekali, až přijde nějaká skupina turistů, kterou budeme moci provést a ukázat jim neobjevenou krásu skal. S odstupem času na stejném místě stále vzpomínám na rady starších průvodců, na klid a tu nezapomenutelnou vůni. CHKO a Národní geopark Broumovsko jsou regionem slunečných paprsků, zaoblených kopců, divoké přírody a vůně lesů.

Kdy do skal?

Zimní romantika skal stojí za to! Jemně zasněžené pískovcové skály, rampouchy přichycené do úžlabin a klid. Ano, v týdnu a třeba hned ráno v devět můžete být v Adršpašských skalách skoro sami a objevit jejich tajemství. Horní jezírko je na zimu vypuštěné, proto doporučuji projít velký okruh s úžasnou myší dírou. Cesty jsou posypané pískem a zábradlí se postará o pohodlnou procházku.

Léto a skály?!

Jasně, jen si člověk musí přivstat a nebo se vydat do skal po 16. hodině. Světlo prosvětluje letní dny až dlouho do večera, tudíž si opět skály můžete užít naplno.
Historky, které průvodci vypráví jsou unikátní a jsou vždy přizpůsobené věku obecenstva. Můžete vidět Noemovu archu, Sloní náměstí a ti větší i Krakonošovu ložnici s uplakanou Kačenkou, co si drží hlavu v dlaních. Jaké pohádky se v Adršpachu natáčely? Třetí princ, Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň, Z pekla štěstí 2, Princ a Večernice, Peklo s princeznou, O živé vodě, Tenkrát v ráji.

Skalní věže, které můžete ve skalách v Adršpachu najít, lákají influencery i novináře z celého světa. Tak neváhejte a vydejte se ve správnou dobu na správné místo!

Do Adršpachu se dostanete vlakem nebo můžete využít parkoviště vzdálené 150 metrů od vstupu do skal. Aktuální informace najdete na: www.skalyadrspach.cz